AKUPRESURA V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU

Akupresura je v bistvu način pošiljanja signalov v telo, z iglo ali drugim pripomočkom, s katerim “vklopimo” lastno samozdravljenje. Običajno energija Qi (vitalna energija), kroži po naravni poti v telesu, ki se imenuje meridian. Blokada tega toka ali neravnovesju v Ying in Yangu, lahko povzroči bolezen in bolečino. Akupresura tako pomaga popraviti funkcionalna neravnovesja in ponovno vzpostavi pretok energije ter tako vrača telo v naravno stanje.

O akupresuri tako lahko govorimo kot o izjemno učinkoviti obliki stimulacije, ki se uporablja tudi za sprostitev mišic. Če jo izvajamo redno, se zmanjša verjetnost za ponovitev simptomov ali bolečine. Pri izvajanju morate biti predvsem potrpežljivi in dosledni.

Izvajanje akupresure je v bistvu izjemno preprost način za spodbujanje točk v telesu, enostavno morate s prstom močno pritisniti in s krožnim gibanjem navzgor in navzdol masirati nekaj minut hkrati. Uporabite globok in čvrst dotik, za stimulacijo vsake točke. Ko se na vas izvaja akupresura, bodite kar se da sproščeni, v položaju, ki vam najbolj ustreza, zaprite oči in dihajte globoko.

Akupresuro lahko izvajate sami ali pa jo nekdo drug izvaja na vas.

Pomembni izrazi in točke, ki jih morate poznati pri izvajanju akupresure:

  • Feng Chi: točka priporočljiva za glavobole, migrene, nizko energijo, simptome prehlada/gripe…Locirana je na spodnjem delu lobanje, kjer se mišice stikajo z lobanjsko kostjo.
  • Jian Jing: točka se pogosto uporablja za osebe, ki so pod stresom, imajo glavobole, zobobole ali bolečine v vratu. Točka najdemo z masažo ramenske mišice s palcem in sredinskim prstom.
  • Zhong Zhu: točka se nahaja v vdolbini med 4. in 5. prstom, za členki. Uporablja se za napetost v ramenih in vratu, ter za bolečine v zgornjem delu telesa.

V kolikor imate težave z alergijami ali sinusi, lahko izvajate akupresurno vajo, ki vam bo vzela le 6 minut dnevno, in sicer s pritiskanjem na dve točki na obrazu.

Prva točka je na dnu nosu, na njo pa pritisnete s kazalci na vsaki strani. To bo razbremenilo pritisk v sinusih.

Druga točka je na vrhu nosu, in sicer na začetku obeh obrvi. Tja pritisnete s kazalci in tako razbremenite pritisk v čelu.

Vsako točko masirajte približno tri minute, da bo akupresura učinkovita.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.