ALI VESTE KAJ JE AMULET IN KAJ JE TALISMAN?

V zadnjem času lahko na tržišču zasledimo okrepljen trend ponudbe različnih grafičnih simbolov, obeskov, predmetov ipd.

Včasih so ljudje iskali v njih zlasti zdravje in zaščito, danes pa predvsem pomoč pri reševanju čustvenih problemov, karieri in zaščiti pred škodljivimi sevanji. Raziskava med prebivalstvom Evropske unije je pokazala, da v njihovo moč verjame vsak četrti. Za nakup pa se odločajo ljudje iz vseh družbenih slojev, sicer pa največ kupujejo ženske.

Čarne simbole, ki se najpogosteje prodajajo kot obeski, lahko v na grobo razdelimo v dve skupini:

Amulet: ljudje so od nekdaj verjeli tudi, da lahko posebni, posvečeni predmeti človeka ščitijo pred nesrečami in vplivi skrivnostnih in temnih sil, na takšen način pa so se trudili obvarovati tudi svoje družine, dom in živino.

Tako so bili ljudje nekoč, marsikje pa tudi še danes, prepričani, da premorejo nekateri posamezniki in živali posebno moč pogleda, s katero lahko uročijo druge ljudi in živali, zato se je med ljudmi razširila uporaba amuletov, ki naj bi varovali pred temi t.i. zlobnimi pogledi.

Za amulete so sprva izbirali predmete iz narave, npr. zob kakšne živali ali poldragi kamen, kasneje pa je amulet lahko postal že skoraj vsak predmet. Tako danes najdemo amulete v obliki medaljonov, zvončkov, ključev ter celo fotografij. Celo navadni vozli lahko postanejo učinkoviti amulet. Nekateri verjamejo, da je vanje mogoče ujeti celo zle duhove.

Eden najbolj znanih amuletov pa vendarle ostaja egipčanski ankh, simbol večnega življenja in vladanja, ki so ga včasih poznali tudi po imenu ‘križ življenja’. Svojemu lastniku naj bi prinašal srečo, nosili pa so ga tudi za zaščito pred boleznim. Ankh je torej deloval hkrati kot čarni predmet in amulet.

Talisman: naj bi bili tisti posebni predmeti, ki naj bi dovajali moč in energijo ali poskrbeli še za kakšne bolj specifične potrebe lastnika, so jih ljudje izdelovali tiste dni, ki so imeli poseben spiritualni ali astrološki pomen.

Najraje so jih izdelovali iz kamenja, metala ali pergamentnega papirja, saj je bilo na te materiale mogoče zapisati posebne čarne besede ali simbole. Veliko talismanov je bilo izdelanih tudi iz delov živali, še posebno zveri. Tako so pri sebi pogosto nosili leopardje šape, zobe morskega psa ali orlova peresa. Verjelo se je namreč, da so ljudje, ki so nosili takšne talismane, iz njih črpali specifično moč te živali.

Kot najbolj znani talisman pa še naprej ostaja šesterokraka zvezda, sestavljena iz dveh, prekrivajočih se, trikotnikov. Trikot, ki dviguje svoj vrh, pri tem simbolizira ogenj, nebo in moško energijo, trikotnik, ki vrh spušča, pa vodo, zemljo in žensko energijo.

Ko boste izbirali svoj čarni predmet, amulet ali talisman, si predvsem vzemite čas. Najprej premislite, kakšen naj bo njegov namen in kako ga boste nosili.

Najbolj pogosto v te namene uporabljamo predmete, ki smo jih nekje našli. Pravijo namreč, da v življenju ni naključij in da nas najdeni predmet kar sam ‘poišče’, ko ga najbolj potrebujemo. Nič manj močni pa ne bodo tudi tisti predmeti, ki so ti bili podarjeni, in seveda ga lahko enostavno tudi kupimo.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.