Feng Shui nasveti za začetnike

Kaj je Feng Shui?

Feng shui je metafizična praksa razumevanja svojega mesta v svetu, ki ga navdihuje pet načel ali elementov v taoizmu.
Pet načel feng šuja temelji na ciklih narave: ogenj, zemlja, kovina, voda in les.
Želeni cilj je ustvarjanje harmonije v vašem življenju in prostorih.

 

Pet elementov

V feng shuiju uporabljamo sistem petih elementov, ki izhaja iz taoistične filozofije. Ta sistem obravnava cikle narave in kako delujejo skupaj, da so v ravnovesju. Pet elementov je zemlja, kovina, voda, les in ogenj. Vsak element je povezan z določenimi lastnostmi, pa tudi z barvami in oblikami, ki jih lahko uporabite kot elemente, če želite izboljšati energijo in lastnosti v svojem domu ter življenju.

 

Zemlja

Zemlja je povezana s samooskrbo, mejami in prehrano. Povezana je z zemeljskimi barvami, kot so rumena, oranžna in rjava, pa tudi s kvadratnimi oblikami in težkimi predmeti.

Nasvet: Svojemu domu lahko dodate element zemlje s kvadratno rumeno preprogo ali trdno pravokotno mizo.

Kovina

Kovina ima lastnosti veselja, lepote in natančnosti. Bela, siva in kovinska barva ter okrogle oblike predstavljajo kovino.

Nasvet: Če želite svojemu prostoru dodati kovino, poskusite dodati okroglo, kovinsko korito ali svetilko.

Voda

Voda predstavlja modrost, pa tudi našo povezanost z drugimi in svetom okoli nas. Povezana je modro, temno modro, črno, ter valovitimi oblikami.

Nasvet: V svoj dom lahko dodate vodo s fontano ali umetninami z vodnimi motivi.

Les

Les je povezan z rastjo, zdravjem in vitalnostjo. Predstavljajo ga zelene, modre in modrozelene ter visoke stebraste oblike.

Nasvet: Zelene sobne rastline so še posebej odličen način za vnos elementa lesa v vaš dom.

Ogenj

Ogenj predstavlja strast, navdih in vidnost. Povezan je z ognjenimi barvami, kot sta rdeča in svetlo oranžna, ter oblikami trikotnikov.

Nasvet: Svetloba je povezana tudi z elementom ognja. Svetilke so odličen način za dodajanje elementa ognja v vaš dom.

Določene oblike in barve lahko močno vplivajo na naše razpoloženje in vedenje, zato je prav, da sami ugotovimo kaj bo najbolje delovalo v našem domu.

 

 

Feng Shui po prostorih

 

Vhod

Vhod, imenovan tudi »usta Qi«, je kraj, kjer energija vstopi v vaš dom. To je tudi tisto, kar ljudje vidijo predno in ko vstopijo, zato predstavlja vaš obraz svetu. Poskrbite, da bo to območje čisto in brez nereda, tako da lahko Qi zlahka teče skozi. Pomembno je tudi, da je vaša vhodna vrata enostavno najti. So vidna in brez ovir?  Vaši prijatelji in tudi dostavljavci bi ga morali zlahka najti in do njega dostopati.

Redno vzdržujte red in čistočo pred vhodom. Pometajte in ne pozabite umiti tudi vrat. Morda boste želeli dodati tudi svetilko, da ohranite to območje svetlo in vnesite element ognja.

 

Dnevna soba

Dnevne sobe so prostori za zbiranje družine in prijateljev, zato se morajo počutiti udobno in gostoljubno. Poskrbite za udobno sedenje – naj bo prostora dovolj za vse; za tiste živijo v hiši, in za goste. Da bi spodbudili povezovanje in pogovor, obrnite stole in zofe drug proti drugemu. Naslonjala stolov, če se le da, naj bodo obrnjena proti vratom.

Zelene rastline so odličen dodatek dnevni sobi, saj vnesejo vitalno življenjsko energijo ter element lesa, ki predstavlja prijaznost in sočutje.

 

Kuhinja

Kuhinja je pomemben del doma, saj predstavlja hranjenje. Eden od načinov za izboljšanje kuhinjskega feng šuja je, da zagotovite, da je vaš hladilnik čist in urejen.

Je morda kakšnemu izdelki potekel rok uporabe? Počistite vse, kar ni več uporabno, ločujte odpadke. Nato obrišite notranjost z namenom, da ustvarite prostor, kamor boste postavili nove sveže izdelke.

 

Kopalnica

Ker imajo kopalnice veliko odtokov, so lahko vir padajoče in izčrpavajoče energije. Da bi to zmanjšali, je dobro, da so vrata kopalnice in straniščna školjka zaprta. Ker voda v feng shuiju predstavlja tok bogastva in denarja, lahko to pomaga preprečiti, da bi denar odtekel od vas.

 

Spalnica

Vaša postelja in spalnica predstavljata vas, zato je to zelo pomembno področje v feng shuiju in odličen kraj za začetek. Najprej se prepričajte, da je vaša postelja v vodilnem položaju. Nato preveri pod posteljo. To področje ni dobro uporabljati kot shrambo, saj tukaj preživite veliko pasivnega časa za počitek in spanje, tako da vse, kar je pod vami, energijsko vpliva na vas. Če morate stvari zaradi prostora shraniti pod posteljo, poskrbite, da imate samo mehke stvari, povezane s posteljo, kot so rjuhe in odeje.

V spalnico lahko dodate tudi element zemlje; morda kvadratna preproga v zemeljski barvi pod vašo posteljo.

 

Kako ustvariti dober feng shui v vašem domu

Ugotoviti, kje in kako začeti, ko želite vzpostaviti dober feng shui v svojem domu, je lahko kar zakomplicirano. S katero sobo začeti? Kako začeti na novo oziroma kaj storiti, če je soba že opremljena in okrašena? Česa v feng shuiju ne smete početi?

 

5 preprostih načinov za ustvarjanje dobrega feng šuja

 

Feng shui ni oblikovanje ali dekoracija; njegova načela in ideali vas lahko navdihnejo, da okrasite svoj prostor na način feng shui in tako v svoje življenje vnesete več ravnovesja.

Torej, tukaj je devet bistvenih korakov za ustvarjanje dobrega feng shuija, ki jih boste uporabili v vseh prostorih vašega doma.

 

Popestrite vhod

V feng shuiju vaš vhod predstavlja, kako energija vstopi v vaš dom in vaše življenje. Vhodna vrata so “usta Qi-ja”. Vhod je prvo mesto, kjer morate začeti, če želite v svojem domu ustvariti dober feng shui.

Za začetek očistite vhod tako, da odstranite morebitne smeti. Ob vhodnih vratih se pogosto nabere veliko predmetov. Ni nujno, da je prazen, ampak mora biti razmeroma »nenatrpan«.

Nato pometite in očistite del pred vhodnimi vrati. Obrišite vrata in stresite predpražnik. Dobro se ozrite naokoli.

Ali lahko naredite ta prostor bolj vabljiv in prostoren, lahko kaj odstranite ali dodate? Čiščenje prostora ustvari prostor za zbiranje energije, ki vstopi v vaš dom. Blokiranje energije je ena bistvenih stvari, ki jih v feng shuiju ne bi smeli početi.

Na koncu se prepričajte, da je ta prostor dobro osvetljen in svetel. Dodajte osvetlitev ali zamenjajte žarnice.

 

Očistite okna

Okna simbolizirajo oči odraslih v domu; za otroke je to njihov glas. Če želite ustvariti dober feng shui v vašem domu, redno čistite okna. Čista okna prepuščajo več sončne svetlobe.

Sončna svetloba naravno napolni prostor z energijo in vas prebudi. Sončna svetloba oživi vse barve in predmete, ki jih vidite. Svetloba naredi dom bolj ekspanziven, živahen in energičen. Čista okna metaforično pomagajo videti in dojeti svet okoli sebe z barvami, jasnostjo in natančnostjo.

Za čiščenje uporabite povsem naravna ali doma narejena čistila, na primer preprosto raztopino belega kisa, vode in nekaj kapljic eteričnega olja.

 

Posvetite pozornost tudi notranjim vratom

V feng shuiju, vrata predstavljajo vaš glas in komunikacijo. Vrata so tudi portali, skozi katere lahko v vaše življenje pridejo različne priložnosti. Vaša vrata si zato zaslužijo malo vaše pozornosti.

Paziti je treba na dve stvari. Najprej se prepričajte, da se lahko vsa vaša vrata odprejo za vsaj 90 stopinj. Če je za vrati kup navlake, se ne morejo odpreti do konca. Ta blokada pomeni, da lahko prejmete le del življenjskih priložnosti.

Drugič, preverite, ali vsa vaša vrata delujejo pravilno. Prepričajte se, da se lahko odpirajo gladko in brez težav, ter da tečaji ne škripajo. Preverite, ali se lahko vrata dobro in z lahkoto zaprejo. Vse te podrobnosti vplivajo na to, kako energija najde pot do vas. Tok energije mora biti kar se da gladek.

 

Poveljniški položaj

Poveljniški položaj določa vaš položaj v življenju. Uporabite ta položaj v prostorih, kjer je vaša postelja, mize in kuhalne površine.

Postelja predstavlja vas. Pisalna miza predstavlja vašo kariero. In štedilnik predstavlja vaše bogastvo. Ko ste v teh prostorih, se prepričajte, da lahko vidite vrata, ne da bi bili neposredno v liniji z njimi. Na primer, ko ležite v postelji, sedite za pisalno mizo ali kuhate za štedilnikom, je priporočljivo, da vidite vrata.

Ko ste na poveljniškem položaju, upravljate svoje življenje. Ste na mestu, kjer prejemate pozitivno energijo in najboljše priložnosti.

 

Odstranite ovire na svoji poti

Dobro si oglejte svojo vsakodnevno pot skozi vaš dom; to je vaša feng shui prostorska postavitev. Poglejte fizično pot, po kateri hodite, ko se premikate skozi dom, od trenutka, ko se zbudite in vstanete iz postelje, nato do stranišča in tako naprej, ko se odpravite skozi vrata. Naredite enako, ko pridete domov, pripravite večerjo in končate v postelji.

Postanete občutljivi za vse blokade in fizične ovire, ki jih imate na vsakodnevni poti. Mogoče je kriva tista svetilka, ki utripa, ali vrata, ki se vedno zataknejo in jih moraš zaloputniti. Ovira je tudi, če se moraš prebiti skozi natrpan hodnik. Ko brezupno zrete v omaro, natlačeno z oblačili, ki vam ne pristajajo več – vse to vas prizadene in duši. Sčasoma se lahko te ovire kopičijo in vam povzročajo težave; vse to se lahko šteje za slab feng shui v vašem stanovanju ali hiši.

 

Ustvarite prostornost in zračnost

Nered je pogosto v istem stavku kot feng shui, vendar feng shui ne govori toliko o odstranjevanju nereda, temveč bolj o ustvarjanju prostora.

Kako narediti svoje življenje bolj prostorno? Začnite pri svojem domu. Poglejte v predale, sobo,  hladilnik, na mizo – in zavrzite tisto, kar ne potrebujete več. Ko nekaj umaknete, ustvarite prostor, ki povabi novo, svežo priložnost.

In ne obremenjujte se, če prostor kmalu zapolnite. Tako deluje vesolje. Življenje ni statično ali trdno; obstaja nestalnost. Veselo zaplešite z rastočim in pojemajočim človeštvom. Odprti prostori se napolnijo, nato izpraznijo in spet napolnijo. Vedno bodite pripravljeni na nov začetek. Poiščite nov (ali isti) kotiček, ki ga boste sprostili in znova in znova ustvarili nekaj prostora.

 

Čiščenje prostora

Z roko v roki s prostornostjo je tudi čiščenje prostora. Poleg fizičnega prostora je energetski prostor  mogoče očistiti. Včasih se v feng shuiju to imenuje prostorski blagoslov.

Uporabite lahko nekaj tehnik: čiščenje s kadili, na primer z lesom palo santo ali s razprševanje eteričnega olja sladke pomaranče. Ena od najbolj preprostih tehnik čiščenja prostora je čiščenje s soncem.  Predstavljajte si, ko odprete okno in svetlo bela sončna svetloba napolni in očisti vaš dom.

Ko očistite prostor v svojem domu, ga poskušajte povezati s pozitivnimi mislimi. Razvijte namero o tem, kaj želite gojiti in ustvarjati v svojem življenju.

 

Rastline prinašajo življenjsko energijo

V feng shuiju rastline utelešajo življenjsko energijo. Kaj to pomeni? Žive rastline so povezava z naravo in v vaš dom vnesejo živahnost. Zelene rastline so kot sveže stisnjen organski sok za vaš dom – vnašajo svežino in vitalnost. Zelene, živahne rastline so eden ključnih elementov feng shuija za dom.

Najpomembnejša stvar, ki si jo morate zapomniti je, da poiščete rastline, za katere lahko skrbite in so primerne za prostor. Na primer, upoštevajte svetlobo v vašem domu. Če nimate izkušenj z rastlinami, poskusite najprej s tistimi, ki ne zahtevajo veliko nege.  

 

Bodite hvaležni

Bodite hvaležni za vaš dom. Feng shui je šamanska tradicija, ki izhaja iz prepričanja, da je vse živo, tudi vaš dom oziroma prostor v katerem živite. Ta življenjska energija (qi), ki vas oživlja, teče tudi skozi vaš dom.

Vaš dom je vaše zavetje. Vaš dom vam ponuja prostor za počitek, praznovanje in še veliko več. Ponuditi hvaležnost svojemu domu je preprosto. S ponižnim srcem mu izrecite “Hvala.”

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.