Mandala in njen pomen

Mandala je simbol vesolja za mnoge budiste in hindujce. Večina mandal ima pisane, podrobne geometrijske vzorce ali oblike. Nekatere duhovne tradicije uporabljajo mandale za meditacijo ali označevanje duhovnega prostora. Beseda mandala v sanskrtu preprosto pomeni “krog”. Krog je videti kot čarobna oblika brez začetka in konca, tako kot se verjame, da vesolje nima konca.

Mandala je duhovni in obredni simbol v azijskih kulturah. Lahko ga razumemo na dva različna načina: navzven kot vizualno predstavitev vesolja ali znotraj kot vodilo za več praks, ki se pojavljajo v številnih azijskih tradicijah, vključno z meditacijo. V hinduizmu in budizmu velja prepričanje, da vas z vstopom v mandalo in napredovanjem proti njenemu središču vodi skozi kozmični proces preoblikovanja vesolja iz trpljenja v veselje in srečo.

V njihovih zapletenih krožnih vzorcih najdete skupne simbole. Tradicionalno vključujejo prisotnost Budinega uma v abstraktni obliki, najpogosteje predstavljeno kot kolo, drevo, cvet ali dragulj. Središče je pika, ki velja za simbol brez dimenzij. Razlaga se kot izhodišče, začetek razmišljanja in predanosti božanskemu. Od tam je pika obdana s črtami in geometrijskimi vzorci, ki simbolizirajo vesolje, ki jih obdaja zunanji krog, ki predstavlja ciklično naravo življenja. Nekateri pogosti simboli v mandali vključujejo:

    • Kolo z osmimi kraki: Krožna narava kolesa deluje kot umetniška predstavitev popolnega vesolja. Osem krakov predstavlja osemkratno pot budizma, povzetek praks, ki vodijo do osvoboditve in ponovnega rojstva.
    • Zvonec: Zvonovi predstavljajo odprtost in praznjenje uma, da omogočijo vstop modrosti in jasnosti.
    • Trikotnik: Ko so obrnjeni navzgor, trikotniki predstavljajo delovanje in energijo, pri obrnjenem navzdol pa ustvarjalnost in iskanje znanja.
    • Lotosov cvet: sveti simbol v budizmu, simetrija lotosa prikazuje ravnovesje. Kot lotos sega iz podvodne vode v svetlobo, tako tudi človek posega po duhovnem prebujenju in razsvetljenju.
    • Sonce: Priljubljena podlaga za sodobne vzorce mandale, sonce ponavadi predstavljajo vesolje in pogosto nosijo pomene, povezane z življenjem in energijo.
Novo

Dobro počutje

Pajkice Mandala črne

19.99 z DDV
Novo

Dobro počutje

Pajkice Nebeška Mandala

19.99 z DDV
-20%

Dobro počutje

Torba mandala vijolična

20.00 z DDV
-20%
19.99 z DDV
Ni na zalogi
20.99 z DDV
Ni na zalogi
Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.