ROKA SREČE

Roka Fatime, Hamsa ali tudi Roka sreče, je talisman, priljubljen po vsem Bližnjem vzhodu in v severni Afriki in se pogosto uporablja v nakitu in tudi kot stenska zavesa. Prikazuje odprto desno dlan roke in se uporablja kot znak zaščite v mnogih družbah v zgodovini, saj verjamejo da zagotovi obrambo pred zlobnim očesom.

Roka ima lahko prste narazen, da se ubrani pred zlom ali kot zaprta dlan, da prinaša srečo. Hamsa pogosto vsebuje simbol za oči. Upodobitve rok, oči ali številke pet v arabščini je tradicionalno povezana z odganjanjem zlobnega očesa, kot je prikazano v reku khamsa fi ainek (“pet [prstov] v očesu”).

Prvotna raba ni bila izključno amulet, ki so ga nosili s sabo, ampak so ga narisali tudi na vrata domov.

Pomen simbola Hamsa ali Roka sreče

Hamsa – univerzalni znak zaščite in moči, ki sega v starodavno Mezopotamijo. Znana kot roka Fatime v islamu in roka Mirjam v judovstvu, naj bi ščitila pred zlobnim očesom in negativnimi energijami.

Beseda “Hamsa” pomeni “pet”, in predstavlja prste desne roke. Za hindujce in budiste simbolizira čakre, pretok energije v telesu, pet čutil in mudre (položaj prstov), ki vplivajo nanje.

Vsak prst se poveže z elementom in čakro:

    • Palec – Element ognja, čakra solarnega pleksusa.
    • Kazalec – zračni element, srčna čakra.
    • Srednji prst – eterični elementi, grlena čakra.
    • Prstanec – zemljski element, koreninska čakra.
    • Mezinec – vodni element, sakralna čakra.

Energetski izdelki

Zapestnica Roka sreče

14.99 z DDV

Kamni in kristali

Obesek Biserna matica Hamsa

4.99 z DDV
16.99 z DDV
15.99 z DDV
Ni na zalogi

Amuleti in talismani

925 Uhani Roka sreče

13.99 z DDV
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.