TURŠKO OKO

Turško oko ali “nazar” velja za zelo močno zaščitno sredstvo pred uroki in tudi pred zlobnimi očmi.

Razlog za to, da nekdo odda urok zlega očesa, je po navadi zavist. Žrtev pa je največkrat nekdo, ki je bil deležen velike pohvale, bogastva ali uspeha. A za vsako prekletstvo obstaja protistrup – in nič drugače ni pri zlem očesu. Za zaščito pred njim različne kulture po svetu uporabljajo različne talismane.

Ta talisman, prihaja iz Turčije in je po celem svetu poznan kot turško oko ali “nazar”. Gre za starodavni simbol, ki so ga poznali že v Starem Egiptu in Mezopotamiji, od koder naj bi se razširil po Bližnjem vzhodu in vse naprej do Indije.

Turško oko naj bi nas ščitil pred zlim očesom, to je pred grdimi, nesramnimi, zavistnimi, sovražnimi pogledi. Če gre verjeti Turkom, je ta talisman učinkovit le, če je steklen, modre barve in s podobo očesa. Modre oči so v njihovem prepričanju najbolj “močne”.


Zlo oko je ena najmočnejših simbolnih podob na svetu, a kljub vraževerjem, povezanim z njimi, je zlo oko še vedno priljubljeno v različnih kulturah. Nekaj ​​zanimivega pri zlobnem očesu je, da ohranja enak pomen ne glede na državo ali zgodbo. Zlobne oči so bile vedno povezane s željo povzročati bolečino, škodo ali želeti nesrečo drugim. To vraževerje z zlobnim očesom še vedno obstaja v sodobnem času, nekateri pravijo, da je že samo njegov zlonamerni videz dovolj močan, da prinese dejansko katastrofo tistim, ki ga imajo.

Simbolizira ljubosumne in zavistne pogled drugih, ki naj bi po ljudskem verovanju imel moč povzročiti različne nesreče človeku ali njegovemu premoženju. Verjame se, da ta amulet ščiti svojega imetnika pred slabimi energijami, tako da jih absorbira.

Če nekdo do vas misli ali želi negativno, vas bo zlo oko zaščitilo pred njegovimi slabimi nameni. Zato je pomembno, da ga ves čas nosite.

Je tudi zelo priljubljeno darilo, ki se podari, da prinese srečo.


Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.