NAKIT

Nakit je bolj kot kdaj koli v svoji zgodovini do začetka enaindvajsetega stoletja odseval razpoloženje in občutja uporabnikov, najljubše barve, okus, razumevanje umetnosti in nenazadnje njihovo individualnost. Je pomemben okras za vse posebne priložnosti, ki jih človek preživi v življenju. Te priložnosti so lahko poroka, obletnica, rojstnodnevna zabava ali celo rojstvo. V tem primeru poleg spola ni pomemben tudi nakit, ki ženskam daje samozavest, saj daje čudovit in ženstven videz. Prinaša slog in lepoto.

Nakit je pogosto povezan z zlatom, dragimi kamni, dragocenimi materiali – in velja za predmete notranje lepote, čeprav so bili zgodnji začetki zelo različni. V prazgodovini, veliko preden so ljudje obdelovali kovine, so nakit izdelovali iz neplemenitih materialov. Pokopi 30.000 pr. v Evropi kažejo, da so takrat ljudje za izdelavo  uporabljali lokalne materiale, ki so jim bili na voljo, na primer školjke in kamenčke, v lovskih društvih pa tudi živalske zobe in kremplje. Obstoječi primeri razkrivajo, da so bili kosi vgravirani z zapletenimi geometrijskimi vzorci in pozneje z zoomorfnimi podobami.

Tako je bil zgodnja oblika dekorativne umetnosti. Študija nekaterih primitivnih kultur dokazuje, da bi bili v preteklosti nedvomno uporabljeni tudi organski materiali, ki so od takrat razpadli. Šele v kasnejši fazi človeškega razvoja so ljudje  izbrali dragocene in morda redke materiale. Številni nakit, kot so broške ali zaponke, izvirajo iz praktičnih predmetov – npr. pripenjanje oblačil ali blaga skupaj. Nakit, ki je bil uporabljen kot simbol bogastva in / ali statusa, pa tudi za zaščito pred škodo, zaščito pred zlom in zdravljenje bolezni, je okrasil skoraj vse dele telesa, izdelan pa je bil iz skoraj vseh materialov, znanih človeštvu.


Novo
10.99 z DDV
Novo
14.99 z DDV

Kamni in kristali

Makrame verižica Lepidolit

19.99 z DDV
19.99 z DDV
19.99 z DDV

Kamni in kristali

Makrame verižica Roževec

19.99 z DDV

Kamni in kristali

925 prstan smaragd

20.99 z DDV

Kamena strela

Prstan Kamena strela

17.99 z DDV

Kamni in kristali

Bakrena zapestnica Turkiz

12.99 z DDV

Kamni in kristali

Zapestnica Žad za ljubezen

16.99 z DDV
15.99 z DDV

Kamni in kristali

Obesek Tigrovo oko

5.99 z DDV

Kamni in kristali

Obesek Turkiz

5.99 z DDV

Kamni in kristali

Obesek Roževec

5.99 z DDV

Kamni in kristali

Obesek Lapis Lazuli

5.99 z DDV

Energetski izdelki

Zapestnica s simbolom Lotos

10.99 z DDV

Kamni in kristali

Zapestnica Xinyi žad

12.99 z DDV
Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.