KAKO REŠEVATI KONFLIKTE?

Tudi konflikti so ena izmed ne najbolj prijetnih situacij, ki nam znajo greniti življenje. Kako se lotimo konfliktov z okolico, je zelo pomembno za nas same in za skupnost v kateri živimo. Največ konfliktov imamo v službi, doma, v partnerskem odnosu in, če jih »iščemo«, še vsepovsod.
Kaj je konflikt? Kaj pomeni konflikt med dvema? Kako se lotiti komunikacije v konfliktnih situacijah? Kako reševati?

Konflikt je situacija, ki je lahko uničevalne narave in vodi v vpitje, sodbe, obsojanje drug drugega, kjer se pogosto izgovarjajo besede, ki se jih izreka brez razmisleka in se ustvarja prekinitev povezanosti med dvema ter slaba energija, nizke vibracije in nič dobrega.

Na drugi strani pa je konflikt lahko povabilo za napredek, večjo povezanost in nadgrajevanje odnosa, v katerem je konflikt nastal. V tem primeru ne gre za prevlado, tekmovanje ali borbo med osebama, temveč za usklajevanje mnenj, sprejemanje drugačnega pogleda in spoštovanje do drugega.

Ker še vedno živimo skozi perspektivo individualistov, bomo z osebami, katere še ne poznamo dovolj, pogosteje prihajali v konfliktne situacije. Vsak izmed nas ima drugačen pogled na isto stvar, drugačno mnenje, stališče, videnje, prepričanje, saj prihajamo iz različnih okolij in načinov vzgoje ter učenja. Ko pridemo v nek nov odnos, običajno zavedno ali nezavedno iščemo svojo pozicijo v odnosu in se običajno nekako tiho borimo za svoj prav in osebno svobodo. Pogosto se reševanja konfliktov marsikdo loteva na napačen način.

Tisti, ki se odločijo za boj, glasno kreganje, obsodbe ipd., globoko v sebi verjamejo, da je njihova varnost povezana z močjo in kontrolo nad drugimi ljudmi. Njihov ego, ki izhaja iz notranjega strahu, takoj zavzame pozicijo, kjer misli, da bo lahko nadvladal drugega. Ego želi v tistem trenutku preživeti, zato se bori, da bo upravičil svoj prav, svoje poglede, obsodil drugega in dvignil sebe. Ne razmišlja, kaj postavlja na kocko. Ustreza mu, da ima vedno prav, da je »najboljši« in ima občutek, da mu nihče nič ne more. Pogosto so te zmage za ego v tistem trenutku sladke, vendar običajno le za kratek čas, saj ko ostane človek sam in se ego umakne, nastopi žalost in osamljenost.

Ker vemo, da se človek spremeni šele, ko se sam odloči za to, se bo le ta verjetno spremenil šele po številnih konfliktih, ko  bo ugotovil, da mu v resnici nosijo le bolečino in bo sam zase začel iskati svoj notranji mir, počasi začel delati na sebi, na svoji avto kontroli, se bo nehal boriti sam s seboj, z drugimi in s celim svetom. Za to je potreben čas, saj je najtežje delo, ko je potrebno lasten ego odsloviti iz »hiše« v kateri sta skupaj sobivala. Poiskati je potrebno svoj notranji mir in pomiritev s samim seboj. Naučiti se je treba, kako ostati miren ob konfliktu, kar ni tako lahko, saj zahteva pogum, da postanemo bolj človeški, odprti, ranljivi, iskreni, mehki in predvsem ne dovolimo egu, da še naprej igra svojo igro namesto nas. Uspemo lahko, ko izberemo energijo miru in vsesplošne ljubezni do sebe in drugih pred našim egom, ko dopuščamo, ne obsojamo, ne ponižujemo in ne bežimo stran od drugega, temveč smo ljubeči, čuteči, empatični in spoštujemo parterja.

KAKO REŠEVATI KONFLIKTE? To mora biti predvsem želja obeh strani, da sta lahko kar sta, da delujeta, sodelujeta in živita v harmoniji kot eno in nadgrajujeta vsak dan odnos z iskrenostjo, zaupanjem in sprejemanjem drugega.

  1. V vsakem odnosu je nespametno, da se izogibamo perečim temam zato, da bi se izognili konfliktu. Če se ne izražamo in ne delimo z drugimi naša mnenja, odnos ne more napredovati in rasti, ampak se problem še povečuje. Če se želimo izogibati konfliktom za voljo miru, ustvarjamo prepad in odtujevanje v odnosu. Če vidimo, da lahko pride do konflikta, poskusimo takoj umiriti notranje strasti po borbi in ne reagiramo impulzivno. Če trenutek ni primeren za pogovor, se dogovorimo kdaj bomo nadaljevali z reševanjem nastale situacije.
  1. Zelo pomembno je, da zares obe osebi želita rešitev, razumevanje drug drugega, dopuščanje, da ima vsak svoje mnenje ali pogled na določeno stvar. Če želita ljubeč in spoštljiv odnos ter ugodno rešitev, se morata znati poslušati, ostati mirna, prijazna, brez užaljenosti in obsojanja drugega. Nihče ne sme biti nespoštljiv do drugega, ga ne sme ustrahovati, izsiljevati, obtoževati, kriviti, soditi, se norčevati in dajati občutka nadvlade. Vsak ima svoje mnenje, svoj zanimiv pogled, ki ga je potrebno spoštovati, saj je zaradi nečesa nastal.
  1. Vsak mora sam pri sebi resnično razčisti, koliko si zares želi miru, koliko truda je pripravljen vložiti v pogovor in ugodno rešitev, v nadaljnji odnos, da bi lahko funkcionirali naprej in živel bolj složno in v dopuščanju. Zares moramo čutiti, da nam je cilj rešitev, dobro počutje in povezanost. Ali nam bolj ustreza konflikt, borba z drugim in prevlada, da nahranimo svoj ego, dokažemo, da smo še vedno glavni in za vsako ceno dokazujemo svoj prav?
  1. Pomembno je, da se oba zavedata, da ne obstaja prav in narobe, dobro in slabo, pravilno in nepravilno. Vse samo je, oziroma, je zanimiv pogled drugega. Potruditi se moramo, da se približamo osebi tako, da poslušamo, skušamo razumeti, morda pomagati z nasvetom, pomiriti z lepo besedo. Sprejmimo mnenje in ga ne jemljimo takoj kot napad. Ne smemo pustiti, da nas ego premami z občutki užaljenosti, jeze, razočaranja. Vrlina je, ko sprejmemo vse kot le zanimiv pogled in si ne pustimo, da nas kakorkoli osebno dotakne.
  1. Da bi se bolje razumeli, je potrebna komunikacija, kjer čim bolj poslušamo drug drugega brez naših obsojanj, užaljenosti, zakaj nekdo nekaj čuti, misli, razmišlja in česa se boji. Naš namen je razumeti ali vsaj dopustiti drugačno mnenje drugega.
  1. Potrebno je tudi ločiti to, kar nekdo čuti ali misli, od tega, kar je morda resnica. Običajno je neko čustvo ali občutek nastal zaradi ideje o nečem, zaradi nekega dvoma, negotovosti, strahu, slabih izkušenj ipd., zato ni nujno, da je občutek resničen za nas. Vseeno je ok, če v tistem trenutku oseba tako čuti ali misli. To je le njen zanimiv pogled. Ne smemo nastopiti užaljeno, če nekdo nekaj čuti, ko mi mislimo, da je resnica drugačna. Če želimo rešitev, potem ne smemo stvar poslabšati z našimi sodbami.
  1. Zavedajte se, da ni prav in ni narobe. Vse samo je. Vi imate svoje zanimivo mnenje, tako kot ima drug svoje zanimivo mnenje. Dopustite in sprejmite to. Ne borite se za svoj prav, ne vsiljujte mnenja in ne pustite si, da vam ga vsiljujejo drugi. Če so razhajanja prevelika, potem življenje ne bo prijetno in bo treba ubrati druge poti, da boste lahko VI osebno rasli. Vedno pa poskusite ubrati miren pogovor, bodite iskreni, prijazni in spoštljivi. Ne dopustite, da vam konflikt in njegova negativna vibracija poruši vaš notranji mir.

Zapisala Sanja Rehar

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.