KOKOS…ČUDODELNI SADEŽ DREVESA ŽIVLJENJA

Kokosova palma je že v Azijskem in Pacifiškem svetu že od nekdaj znana kot drevo življenja, saj na njej rastejo nam poznani sadeži, kokos. Kokos je izjemno bogat z vitamini, minerali, vlakninami in drugimi hranilnimi snovmi.

Iz tega čudodelnega sadeža najpogosteje pridobivamo tri pomembe sestavine, in sicer, mleko, olje in moko. Vse te stvari se na Azijskem in Pacifiškem delu uporabljajo tudi v tradicionalni in ajurvedski medicini.

Kokosovo mleko vsebuje visoko vrednost lavrinske kisline, ki krepi imunski sistem. Ta sestavina vsebuje tudi protivirusne snovi, ki našemu telesu niso škodljive. Uživanje mleka bo vaše telo razkisalo in očistilo vaše prebavne poti.

Priporočamo vam, da mleko ali vodo mešate tudi z različnimi zelišči, kot na primer makova semena, ingver, kardamom…

Kokosovo olje je odlično za številne bolezni. Je odlično v boju proti glivičnim okužbam in zmanjšuje vnetja. Deluje tudi prosti zobni gnilobi , uravnava krvni sladkor in krepi imunski sistem. Deluje tudi proti stresno in je izjemno priporočljivo za lasišče in lasne korenine. Nega lasišča bo preprečila prhljaj in pomagala pri plešavosti.

Kokosovo olje se uporablja tudi kot osnovno olje za kuhanje, ker pa je lahko prebavljivo je odlično za uporabo pri shujševalnih dietah (v tropskih deželah ga uporabljajo in običajno nimajo težav s prekomerno težo).

Kokosova moka vsebuje izjemno malo ogljikovih hidratov, hkrati pa veliko hranilnih snovi, beljakovin, vlaknin, in kar je še zlasti pomembno, ne vsebuje glutena. Predvsem je primerna za alergike na pšenico in bolnike s celiakijo. Ne povzroča prebavnih težav, uporabna je za peko in kuhanje. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa in nizke vsebnosti ogljikovih hidratov je primerna za popestritev jedilnika pri shujševalnih dietah.

Nasvet: v kolikor boste kupovali kokosovo vodo ali mleko v tetrapaku, bodite pozorni, da bo hladno stiskano, saj termična obdelava uniči okus in hranilne snovi, kar posledično pomeni, da nima več koristnih učinkov na telo.

 

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.