NARAVNI OSVEŽILCI ZRAKA

Ko ljudje še niso vedeli za razpršilce, so hiše odišavljali z naravnimi, zeliščnimi aromami. Te so uspešno premagale vse postane in kuhinjske vonjave. Nič ni moglo biti ugodnejše ali bolj sveže naravnih arom.

Rastline so še vedno učinkovite. Z njimi lahko odišavite stanovanje in razveselite sebe in svoje obiskovalce. Z naravnimi osvežilci zraka lahko skrijete neprijetne vonjave tobaka ali kuhanja.

Deodorant iz pomaranč

 1. Pomarančo olupite in dajte lupino v pečico, segreto na 175 stopinj C, vrata pečice pa pustite odprta. Celo stanovanje bo kmalu dišalo po pomarančah. Ta enostavna metoda učinkovito odpravlja tudi neprijeten vonj, ki ga za seboj puščajo čistila.
 2. Drug način je, da nekaj pomarančne lupine vržete v kamin.

Skrivnostni parfum

Rožmarinov vonj spominja na stare in čarovniške obrede. Nekaj suhih vejic lahko vržemo v kamin ali na police, med knjige, na okenske police. Občasno jih lahko osvežimo z rožmarinovim izvlečkom.

Drug način za odišavljenje stanovanja je, da rožmarinov čaj kuhamo v odkriti posodi (liter vode in ščepec rožmarina).

Enako lahko naredite s cimetom, klinčki, vanilijo, irisovimi koreninami, sandalovino ali meto.

Vonj po čistem

Vrečko vašega sesalca poškropite z naravno kolonjsko vodo. Pri sesanju bo zadišalo po vsem stanovanju.

Sveče z zeliščnimi aromami

Sveče lahko poljubno odišavite. Odlična za to je sandalovina, ker ima trajen vonj. Uporabljamo jo lahko v obliki oblancev ali izvlečka.

Uporabite lahko kadilo ali (in) mirto. Ti smoli sta bili znani že v starih časih in sta bili vredni kot zlato. Sveto pismo navaja, daje bilo v zakladu kralja Salomona 20.000 večjih in 30.000 manjših posod za zažiganje kadila. Kadilo se danes uporablja tudi za izdelavo parfumov.

Način uporabe:

 1. Zmehčajte parafin in mu dodajte aromatična zelišča ali izvlečke ter premešajte. Navadne sveče namočite v razmehčan, parfumiran vosek. Postopek večkrat ponovite.
 2. Druga metoda: navadne sveče obesite na nitke in jih polijte z raztopljenim, parfumiranim voskom. Podstavite posodo.

Ko tako parfumirano svečo prižgemo, bo odišavila celo stanovanje. Svečo prižgite predvsem, kadar vaši obiskovalci kadijo. Presenečeni boste. Če je soba velika, prižgite več sveč.

Kroglica s klinčki

Pomarančo nabodemo skupaj s klinčki in povaljamo v cimetu in prahu irisove korenine. Pomarančo zavijte v svilen papir in za nekaj tednov shranite v suhem in hladnem prostoru. Potem pomarančo odvijte, odvrzite višek prahu in pomarančo obesite v omaro, kjer bo odpravila vonj po vlagi in oblačila nežno odišavila. Traja tudi več let.

Kuhinjske zvijače

 1. Če nočete, da bi vam smeti v košu pod kuhinjskim lijakom zasmradile vso kuhinjo, zdrgnite koš enkrat tedensko z olupki limone ali grenivke.
 2. Če ne prenašate vonja po ribah, jih pred pripravo namočite za pol ure v limoninem soku. Vonja se boste zanesljivo rešili.
 3. Pri kuhanju rakov dajte v vodo kumino in odpravila bo njihov vonj.

Vonj po pleskanju

V sveže prepleskane prostore postavimo posodo s surovo, narezano čebulo. Občasno čebulo premešamo. Prostori ne bodo dišali po čebuli, odpravili pa boste vonj po pleskanju.

Zmes za razne vonjave

Želite, da bi vam v stanovanju dišalo kot v poletnem vrtu? Predno zmes uporabite za odišavljanje prostorov, jo morate pustiti v zaprti posodi vsaj tri tedne ali mesec dni. Starejša zmes je boljša in jo lahko primerjamo z najboljšimi parfumi.

 1. Zmes z vrtnico

V veliki posodi zmešajte:

 • 12 kozarcev suhih cvetnih listov vrtnic
 • 1/2 kavne žličke pomarančnih ali metinih kosmičev
 • 1/2 kavne žličke prahu iz črnike (črnega hrasta)
 • 1/2 kavne žličke cimeta
 • 1/2 kavne žličke prahu iz irisovih korenin.

Zmes natlačimo v posodo in trdno zapremo. Posoda mora ostati zaprta vsaj tri tedne, vsake tri dni pa zmes premešajte. Po treh dneh zmes razporedite v manjše posodice, ki bodo služile kot razpršilci.

Ko želite odišaviti prostor, enostavno odprite posodo. Ko se zrak odišavi, posodo spet zaprite, ker se vonj akumulira naprej. Nekatere zmesi lahko dišijo tudi po dveh ali treh letih.

 1. Angleška zmes

Pripravite zmes iz cvetnih listov vrtnic, sivkinih cvetov, nageljnovih žbic in drugih dišečih cvetov.

Potem pripravite drugo zmes:

120 g prahu iz irisovih korenin, 60 g nageljnovih žbic v prahu, 60 g cimeta v prahu, 120 g mirtine smole, 30 g kardamona, 1 kavna žlička izvlečka geranije in 1,5 kg grobe soli.

V posodo s široko odprtino zlagajte po eno plast suhih cvetov in drugih zmesi. Ko posodo napolnite, jo zaprite in pustite stati nekaj tednov. Potem vse dobro premešajte in razporedite v manjše posodice.

Opomba: možne kombinacije so neomejene. Lahko dodajate začimbe, posušeno limono, skorjo pomaranče, aromate, smole, izvlečke, koščke sandalovine, lovorja ali cedrovine kot tudi cvetje po izbiri. Razen suhih cvetnih listov so druge snovi zdrobljene ali v obliki prahu.

PRIPRAVITE SVOJE DIŠEČE VREČKE

»Vrečke« so aromatične zmesi iz rastlinskega prahu, ki se pripravljajo v manjših ovojih in platnenih vrečkah. Odišavile bodo vaše omare, kovčke, torbice, škatle in istočasno odgnale žuželke.

Nekatere rastline tudi preprečujejo nastajanje plesni, ki lahko poškoduje vaša oblačila. Lahko jih uporabite tudi samostojno.

Dišeče vrečke so, tako kot parfumi ali kolonjske vode, sestavljene iz aromatičnih snovi in »podlage«, ki utrjuje parfum. »Utrjevalci« so snovi, ki s svojim močnim vonjem krepijo in poudarjajo fine aromatične snovi. Če se »utrjevalci« med seboj ujemajo, jih lahko uporabimo tudi več.

Najboljše vrečke so iz zmesi, ki je bila vsaj tri tedne zaprta v nepredušno zaprti posodi. Šele po tem se zmes razporedi v vrečke.

Vrečka bo trajala dalj časa, če jo hranimo v zaprtem prostoru, predalu, omari ali podobno.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.