PASJI ENERGIJSKI CENTRI – PREGLED ČAKER PRI ŠTIRINOŽCIH (1.del)

Ste se kdaj vprašali, če ima vaš najboljši štirinožni prijatelj tudi energijske centre oziroma čakre? Odgovor je DA! Vsa živa bitja (psi, mačke, ljudje, delfini…) imajo čakre. Pred leti, bi se ta trditev zdela smešna in definitivno ni bila del »običajnega« pogovora. V zadnjih nekaj letih pa se opaža porast zanimanja za alternativno medicino in bolj holistični pristop, tudi ko se gre za zdravje naših štrinožnih prijateljev.

SPLOŠNO O ČAKRAH… Je starodavna beseda, ki v sanskrtu pomeni kolo. V telesu obstaja 7 čaker, ki so razporejene vzdolž centra našega telesa. Tri čakre ležijo v spodnjem delu telesa (korenska, sakralna in plexus) in urejajno naše osnovne potrebe. Preostale štiri čakre ležijo na zgornjem polovici telesa (srčna, grlena, tretje oko in kronska) in urejajo naše miselne procese.

Za vse tiste, ki o čakrah še ne vejo veliko, jih bomo za trenutek primerjali z motorjem avtomobila. V kolikor je vse v motorju urejeno in servisirano, bo avto tekel gladko. V trenutku, ko bomo za motor prenehali skrbeti, se nam bodo začele obrabljati zavore, avto bo začel teči grobo in tako dalje… Torej, ko so čakre odprte, uravnotežene in v pravilnem položaju, bo naše delovanje in življenje dobro, odlično se bomo počutili v svoji koži in naša čustva bodo urejena.

Naši ljubljenčki so usklajeni z nami na številnih ravneh. Čustveno, intuitivno in fizično. Če naše čakre niso v ravnotežju, lahko to vpliva tudi na energijske točke našega ljubljenčka. Vsi vemo, da naš stres in strah vplivata na našega psa, ki se posledično prenese tudi na njih, kar pomeni, da tako tudi naše čakre vplivajo na njihove.

Da bi dosegli odprtje in ravnovesje vseh čaker našega psa, moramo delati na vseh hkrati. Ni dobro, da se recimo posvečamo le korenski čakri, vse ostale pa zanemarimo.

KAKO POSTANEJO PASJE ČAKRE NEURAVNOVEŠENE…Nekateri psi imajo že v osnovi predispozicijo, da so napeti in živčni. Majhne pasme so še posebej nagnjene k temu, zaradi zavedanja svoje majhnosti. Naš stresni življenjski tok, prav tako vpliva na psihično stanje psa (lajanje sosedovega psa, večkrat dnevno ostanejo sami, več ur nas čakajo, da pridemo iz službe…). Vsi ti dejavniki tako vplivajo na neravnovesje v sistemu našega ljubljenčka.

PASJE ČAKRE

PASJI SISTEM ČAKER…Poleg 7 glavnih čaker (kot pri nas), imajo še dodatne čakre, ki so prav tako pomembne in so: nosna čakra, ušesna čakra, čakra na šapah in čakra na repu.

 • KORENSKA ČAKRA: če je korenska čakra odprta se bo vaš pes počutil varno in sigurno. V kolikor je velikokrat boječ in živčen je čakra premalo aktivna, če pa opažate, da je vaš kuža preveč »pohlepen« (pretirano čuva hrano in igrače), je lahko čakra preveč aktivna.
 • SAKRALNA ČAKRA: z odprto sakralno čakro, so občutki vašega psa izraženi primerno, brez prevelike intenzivnosti, odprti so za naklonjenost in ljubkovanje. Ob premalo aktivni čakri, je lahko njegovo obnašanje togo, lahko pa se kaže preveč aktivna čakra tudi tako, da so pretirano navezani na lastnika in so tesnobni ob ločitvi.
 • PLEXUS ČAKRA: odprta čakra se kaže tako, da je vaš pes sproščen in siguren vase, tudi v skupini psov. Premalo aktiven plexus se izraža v pasivnosti psa, preveč aktiven plexus pa se kaže v agresivnosti in dominantnosti.
 • SRČNA ČAKRA: odprta čakra pomeni, da je vaš kuža ljubeč in prijateljski. Premalo aktivna srčna čakra, pa se lahko kaže v boječnosti in čustveni distanci.
 • GRLENA ČAKRA: v kolikor je odprta, bo pes znal jasno pokazati kaj želi in kakšne so njegove potrebe.
 • TRETJE OKO: odprta čakra bo poskrbela za lahkotno skupno bivanje psa in človeka, brez komplikacij in stresa. Preveč aktivna čakra se lahko kaže tako, da pes vide le igro.
 • KRONSKA ČAKRA: odprta kronska čakra bo dala vašemu ljubljenčku udobje in lahkotnost življenja, kjer bo zlahka našel svoje mesto.

DODATNE PASJE ČAKRE

 • NOSNA ČAKRA: odprta omogoča vašemu psu prejeti vse informacije, ki jih potrebuje. V kolikor je ta čakra zaprta, je lahko smrček suh in razpokan, kar lahko povzroča stres in frustracije.
 • UŠESNA ČAKRA: odprta ušesna čakra dovoljuje našemu psu, da sliši zvoke v vseh razponih (npr. pasja piščalka).
 • ČAKRA NA ŠAPAH: odprta čakra mu zagotovi konstanten pretok komunikacije in harmonije z energetskimi omrežji na Zemlji. Pomislite na vašega kužka, kako brca zemljo z zadnjimi tačkami, da pošlje svoje informacije v svet. S tem dejanjem prav tako razpršuje svojo energijo, ki je ne potrebuje več. Čakre na šapah, delujejo v povezavi s korensko čakro in čakro na repu, v kolikor so odprte.
 • ČAKRA NA REPU: deluje kot podaljšek korenske čakre. To zagotavlja dodatno ozemljitev in občutek varnosti.

Sedaj ko ste izvedeli, čemu služi posamezna čakra, vas zanima kako lahko vašemu štirinožnemu prijatelju pomagate pri uravnavanju čaker? Vse lahko storite sami, saj se vi najbolje lahko povežete z njim in njegovo energijo.

(nadaljevanje sledi)

 

Povzeto po prispevku na spletni strani The blissful dog

 

 

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.