Skrivnosti simbola Jin Jang

Pomen Jin Jang

Nebo in zemlja, dan in noč, oseka in plima – ste kdaj opazili, da je pravzaprav zelo veliko stvari, ki ena brez druge ne morejo obstajati ? Če ste, že razumete načelo jin-janga. Kitajska filozofija pravi: vedno obstajata dve nasprotujoči si sili, ki sta med seboj usklajeni.

Jin in Jang: filozofija

V feng shuiju uporabljamo sistem petih elementov, ki izhaja iz taoistične filozofije. Ta sistem obravnava cikle narave in kako delujejo skupaj, da so v ravnovesju. Pet elementov je zemlja, kovina, voda, les in ogenj. Vsak element je povezan z določenimi lastnostmi, pa tudi z barvami in oblikami, ki jih lahko uporabite kot elemente, če želite izboljšati energijo in lastnosti v svojem domu ter življenju.

 

Jin-Jang simbol

 Ko pomislimo na Jin Jang, običajno pomislimo na majhen, okrogel, črno-bel simbol. Vendar pa ta lep majhen simbol, Taijitu v kitajščini, dejansko ne pomeni Jin Janga kot celote, temveč le uteleša individualno ravnotežje sil. Zraven je Hotu, Yin in Yang celega sveta.

Pomen Jin in Jang – barve

Ko slišite besedno zvezo Jin Jang, si v spomin takoj prikličete simbol, ki vsebuje črno in belo kombinacijo. Črno območje (jin) pomeni temo, mir, pasivno sprejemanje, ženstvenost in mehkobo. Bela (jang) pa simbolizira sonce ali svetlost, toplino, aktivno dajanje in moškost.

Mimogrede, to razliko boste našli tudi v jogi: Jin joga je predvsem počitek in pavza. V skladu s tem se vse oblike joge, ki se osredotočajo na gibe, kot sta Hatha joga ali Bikram joga, štejejo za jang jogo.

Moški in ženska, tiger in zmaj: dodatni pomeni

V zvezi z nasprotji, ki jih predstavljata jin in jang, se ta filozofija pogosto uporablja tudi za spol. Govori o razliki med žensko (Jin) in moškim (Jang), včasih pa tudi o enotnosti med tigrom (Jin) in zmajem (Jang). Kaj torej to konkretno pomeni?

Delitev med ženskim jinom in moškim jangom ter razlikovanje med aktivnim zmajem in bolj zadržanim tigrom temelji na istem principu: eden ne more obstajati brez drugega. Tiger in zmaj izvirata iz kitajskih horoskopskih znamenj.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM): Jin Jang telesa

Ravnovesje obeh sil se izvaja tudi v tradicionalni kitajski medicini. Pri tem organe delimo na aktivne in pasivne funkcije, tako so jin na primer srce, jetra in pljuča, jang pa najdemo v želodcu, črevesju in mehurju. Po TKM je delovanje posameznih organov usklajeno na najboljši možni način.

Jin in jang sta torej veliko več kot majhna simbolična figura – v našem okolju ju pravzaprav najdemo na vsakem koraku – navsezadnje so nasprotja povsod!

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko ponudimo boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani se strinjate z njihovo uporabo.